Dieta

13 grudzień 2013
Warzywo, które znają przede wszystkim wegetarianie, a powinno znaleźć się w jadłospisie każdego, kto dba o zdrowie i urodę. Jakie zatem dobrodziejstwa kryją się pod postacią tego mało jeszcze popularnego „zielska”?
Jarmuż to odmiana rośliny z rodziny kapustowatych, w średniowieczu było to najpopularniejsze warzywo w Europie. Teraz trudno go dostać, ale warto poszukać w okolicznych warzywniakach i na bazarkach, gdyż jest niesamowicie zdrowy!
Dla chłopczyka i dziewczynki
Jarmuż to bomba witaminowa, zawiera: witaminę C (niepełna szklanka liści jarmużu pokrywa dzienną dawkę), witaminę A, K (również odpowiada dziennej dawce na tą witaminę), beta-karoten oraz pierwiastki: wapń (tyle co w mleku!), żelazo, potas, miedź, mangan.
Co ciekawe związki organiczne obecne w tej roślinie – glukozynolany – mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu: piersi, prostaty, czy żołądka.
Zielona roślina polecana jest również przez dietetyków, ze względu na właściwości regulowania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymaniu wagi. Jarmuż jest oczywiście niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu.
Smakuj zielone
Ta odmiana kapusty ma wyrazisty smak, lekko goryczkowaty. Najsmaczniejsze są młode liście i trochę przemrożone. Nadaje się do spożywania na surowo, krótkiego smażenia, gotowania, czy jako składnik świeżych soków domowych.
Łatwe przepisy
Zielony koktajl:
Sałatka:
Niechęć do zielonego koloru, przypominającego mało lubiany szpinak, szybko przerodzi się w uwielbienie. Jarmuż jest zdrowy, smaczny, a w okresie zimowym niezastąpiony jeśli chodzi o żródło witamin i składników mineralnych.
Pamela Stanisławska-Wieczorek
Przepisy podesłała blogerka: KreatywnaPaka
Dla chłopczyka i dziewczynki
Jarmuż to bomba witaminowa, zawiera: witaminę C (niepełna szklanka liści jarmużu pokrywa dzienną dawkę), witaminę A, K (również odpowiada dziennej dawce na tą witaminę), beta-karoten oraz pierwiastki: wapń (tyle co w mleku!), żelazo, potas, miedź, mangan.
Co ciekawe związki organiczne obecne w tej roślinie – glukozynolany – mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu: piersi, prostaty, czy żołądka.
Zielona roślina polecana jest również przez dietetyków, ze względu na właściwości regulowania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymaniu wagi. Jarmuż jest oczywiście niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu.
Smakuj zielone
Ta odmiana kapusty ma wyrazisty smak, lekko goryczkowaty. Najsmaczniejsze są młode liście i trochę przemrożone. Nadaje się do spożywania na surowo, krótkiego smażenia, gotowania, czy jako składnik świeżych soków domowych.

photo/vegetarian.about.com
Łatwe przepisy
Zielony koktajl:
- Sok z jednej pomarańczy
- Banan
- 2 liście jarmużu
Sałatka:
- Garść mieszanki sałat
- 3-4 liście jarmużu
- 2 pomidory
- Około dwóch łyżek oliwy z oliwek
- Łyżka octu balsamicznego
- Łyżka ziaren siemienia lnianego
- Sól, pieprz
Niechęć do zielonego koloru, przypominającego mało lubiany szpinak, szybko przerodzi się w uwielbienie. Jarmuż jest zdrowy, smaczny, a w okresie zimowym niezastąpiony jeśli chodzi o żródło witamin i składników mineralnych.
Pamela Stanisławska-Wieczorek
Przepisy podesłała blogerka: KreatywnaPaka
Ilość wyświetleń: 3949
Polecane hotele
Powiązane artykuły