Mama SPA

26 styczeń 2013
Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety. Często dopiero wtedy kobieta zaczyna analizować swój sposób odżywiania i interesować się wartością odżywczą jedzonych pokarmów.
Prawidłowa dieta w tym okresie ma wpływ na zdrowie kobiety nie tylko w ciąży, ale i po urodzeniu dziecka. Prawidłowy wzrost i rozwój płodu zależy w dużej mierze od tego jak się odżywiasz, a nawet jaką dietę stosowałaś przed poczęciem. W popularnej prasie znaleźć możemy masę porad dotyczących diet odchudzających, oczyszczających i odmładzających. Przestrzegam przed ich stosowaniem kobiety ciężarne, ponieważ diety te zazwyczaj niewiele mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Gdy do tego dodamy wciąż popularne przesądy i „dietetyczne zabobony” – problemy zdrowotne masz zapewnione, a pamiętać trzeba, że płód rozwijający się w łonie matki, jest całkowicie zdany na swoją żywicielkę.
Ile można przytyć?
Prawidłowy przyrost masy ciała w okresie ciąży wynosi około 12 kg. Kobieta ciężarna w pierwszym trymestrze ciąży nie musi zwiększać energetyczności (kaloryczności) przyjmowanych posiłków, pod warunkiem, że już przed zajściem w ciążę odżywiała się prawidłowo. Zapotrzebowanie na energię zwiększa się gwałtownie na początku II trymestru i pozostaje na mniej więcej stałym poziomie aż do rozwiązania. Około 2800 kcal to wystarczająca ilość energii dla matki i rozwijającego się dziecka. Przyjmuje się, że organizm kobiety w ciąży zwiększa wydatki energetyczne w I trymestrze ciąży o 150 kcal, a w II i III o 350 kcal. Między bajki włożyć należy przeświadczenie, że kobieta w ciąży musi jeść za dwoje. Jedyne co z tego wyniknie to spora, trudna do zrzucenia nadwaga po ciąży.
Dieta kobiety ciężarnej, poza dostarczeniem odpowiedniej ilości energii, powinna być bogata w: białko, węglowodany złożone (z ograniczeniem cukrów), witaminy, mikro i makroelementy. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie m.in. na kwas foliowy, żelazo, wapń i fosfor. Najlepiej, gdy składniki te przyjmowane są w formie pokarmu, ewentualnie suplementowane na zlecenie lekarza.
Warzywa przede wszystkim
Talerz przyszłej mamy powinien zawierać w ½ kolorowe warzywa i owoce (surowe lub gotowane na parze, ewentualnie duszone), ¼ pełnowartościowego białka roślinnego (rośliny strączkowe) lub zwierzęcego (chude mięso duszone lub gotowane) oraz ¼ węglowodanów (kasze, ryż). W wyborze pokarmów kierować się należy piramidą żywieniową, zjadać 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Kobiety będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a także ograniczające pewne składniki odżywcze ze względu na choroby (cukrzyca, choroby nerek, wątroby) powinny zasięgnąć porady doświadczonego dietetyka, aby uniknąć niedoborów żywieniowych w tym szczególnym okresie.
Dorota Witkowska, doradca żywieniowy, kosmetolog
Gabinet Kosmetologiczny FOR YOU, www.foryou.waw.pl
Ile można przytyć?
Prawidłowy przyrost masy ciała w okresie ciąży wynosi około 12 kg. Kobieta ciężarna w pierwszym trymestrze ciąży nie musi zwiększać energetyczności (kaloryczności) przyjmowanych posiłków, pod warunkiem, że już przed zajściem w ciążę odżywiała się prawidłowo. Zapotrzebowanie na energię zwiększa się gwałtownie na początku II trymestru i pozostaje na mniej więcej stałym poziomie aż do rozwiązania. Około 2800 kcal to wystarczająca ilość energii dla matki i rozwijającego się dziecka. Przyjmuje się, że organizm kobiety w ciąży zwiększa wydatki energetyczne w I trymestrze ciąży o 150 kcal, a w II i III o 350 kcal. Między bajki włożyć należy przeświadczenie, że kobieta w ciąży musi jeść za dwoje. Jedyne co z tego wyniknie to spora, trudna do zrzucenia nadwaga po ciąży.
Dieta kobiety ciężarnej, poza dostarczeniem odpowiedniej ilości energii, powinna być bogata w: białko, węglowodany złożone (z ograniczeniem cukrów), witaminy, mikro i makroelementy. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie m.in. na kwas foliowy, żelazo, wapń i fosfor. Najlepiej, gdy składniki te przyjmowane są w formie pokarmu, ewentualnie suplementowane na zlecenie lekarza.

photo/ivstatic.com
Warzywa przede wszystkim
Talerz przyszłej mamy powinien zawierać w ½ kolorowe warzywa i owoce (surowe lub gotowane na parze, ewentualnie duszone), ¼ pełnowartościowego białka roślinnego (rośliny strączkowe) lub zwierzęcego (chude mięso duszone lub gotowane) oraz ¼ węglowodanów (kasze, ryż). W wyborze pokarmów kierować się należy piramidą żywieniową, zjadać 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Kobiety będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, a także ograniczające pewne składniki odżywcze ze względu na choroby (cukrzyca, choroby nerek, wątroby) powinny zasięgnąć porady doświadczonego dietetyka, aby uniknąć niedoborów żywieniowych w tym szczególnym okresie.
Dorota Witkowska, doradca żywieniowy, kosmetolog
Gabinet Kosmetologiczny FOR YOU, www.foryou.waw.pl
Ilość wyświetleń: 3897
Polecane hotele
Powiązane artykuły