Home&Design

16 kwiecień 2014
Stół to jeden z najważniejszym mebli w naszym domu. Wokół niego koncentruje się całe życie rodzinne. Przy nim spędzamy miłe chwile z dziećmi i mężem, jak również prowadzimy ożywione życie towarzyskie.
Ważne jest, aby wizytówka naszego savoir-vivru była zawsze poprawnie i ładnie udekorowana. Sam akt przygotowywania stołu przed przyjęciem jest swoistego rodzaju ceremonią, a jeśli do tej sztuki dodamy troszkę fantazji z powodzeniem możemy mile zaskoczyć naszych gości.
Jak je ułożyć
W Europie obowiązuje system układania widelców po lewej stronie talerza, a noży po prawej w kolejności w jakiej będą one używane, zaczynając od zewnątrz. Łyżkę do zupy umieszcza się po stronie noża. Te ostatnie powinno się układać zwrócone ostrzem w kierunku talerzyka, natomiast widelce oraz łyżki wypukłą stronę do dołu. Ta zasada jest jednak odmienna za oceanem. Zęby widelca skierowane są u nas do góry ale już we Francji zasada jest odwrotna. Nad talerzem umieszcza się sztućce do deserów i owoców. Ważne jest aby przy nakryciu nie znajdowało się więcej niż trzy pary sztućców, kolejne podaje się stosownie do serwowanych potraw. Łyżeczkę do kawy, umieszczoną nad talerzykiem układamy rączką skierowaną w prawa stronę, natomiast widelczyk do tortu z trzema ząbkami z rączką w lewą stronę. Ideałem jest umieszczenie rękojeści sztućców w odległości 1cm od krawędzi stołu. Na prawo od talerza powinny znajdować się trzy kieliszki : kolejno do białego wina, czerwonego oraz wysoki do szampana. Do śniadania używa się talerzyka deserowego, filiżanki lub szklanki na spodeczku, po prawej stronie. Przy obiedzie lub kolacji nakryjemy płaski talerz, na którym umieścimy talerz deserowy, głęboki do zupy oraz salaterki. Na talerzach powinno się położyć także złożoną serwetkę papierowa bądź z tkaniny.
Savoir vivre przy stole
Według zasad dobrego wychowania mężczyzna zobligowany jest zaczekać aż kobieta jako pierwsza weźmie do rąk sztućce. Dodatkowo ułożenie tych ostatnich na talerzu ma różną symbolikę. Sztućce ułożone razem równoległe w godzinę piątą oznaczają zakończenie posiłku. Skrzyżowane znaczą możliwość dokładki, więc nie zbierajmy ich ze stołu. Natomiast równolegle ułożone w pewnej odległości są symbolem chwilowej przerwy w posiłku.
Przy strojeniu stołu ważne abyśmy wszystko dobrali ze smakiem i umiarem,bez zbędnych przyozdobień, który stworzy jarmarczny gąszcz. Delikatny, elegancki obrus powinien ładnie komponować się z klasyczną zastawą i kompletem sztućców o minimalistycznych zdobieniach. W tym wypadku w prostocie ukryty jest największy wdzięk i smak.
Sabina Słowińska
Jak je ułożyć
W Europie obowiązuje system układania widelców po lewej stronie talerza, a noży po prawej w kolejności w jakiej będą one używane, zaczynając od zewnątrz. Łyżkę do zupy umieszcza się po stronie noża. Te ostatnie powinno się układać zwrócone ostrzem w kierunku talerzyka, natomiast widelce oraz łyżki wypukłą stronę do dołu. Ta zasada jest jednak odmienna za oceanem. Zęby widelca skierowane są u nas do góry ale już we Francji zasada jest odwrotna. Nad talerzem umieszcza się sztućce do deserów i owoców. Ważne jest aby przy nakryciu nie znajdowało się więcej niż trzy pary sztućców, kolejne podaje się stosownie do serwowanych potraw. Łyżeczkę do kawy, umieszczoną nad talerzykiem układamy rączką skierowaną w prawa stronę, natomiast widelczyk do tortu z trzema ząbkami z rączką w lewą stronę. Ideałem jest umieszczenie rękojeści sztućców w odległości 1cm od krawędzi stołu. Na prawo od talerza powinny znajdować się trzy kieliszki : kolejno do białego wina, czerwonego oraz wysoki do szampana. Do śniadania używa się talerzyka deserowego, filiżanki lub szklanki na spodeczku, po prawej stronie. Przy obiedzie lub kolacji nakryjemy płaski talerz, na którym umieścimy talerz deserowy, głęboki do zupy oraz salaterki. Na talerzach powinno się położyć także złożoną serwetkę papierowa bądź z tkaniny.

photo/bethgeduld.worldpress.com
Savoir vivre przy stole
Według zasad dobrego wychowania mężczyzna zobligowany jest zaczekać aż kobieta jako pierwsza weźmie do rąk sztućce. Dodatkowo ułożenie tych ostatnich na talerzu ma różną symbolikę. Sztućce ułożone razem równoległe w godzinę piątą oznaczają zakończenie posiłku. Skrzyżowane znaczą możliwość dokładki, więc nie zbierajmy ich ze stołu. Natomiast równolegle ułożone w pewnej odległości są symbolem chwilowej przerwy w posiłku.
Przy strojeniu stołu ważne abyśmy wszystko dobrali ze smakiem i umiarem,bez zbędnych przyozdobień, który stworzy jarmarczny gąszcz. Delikatny, elegancki obrus powinien ładnie komponować się z klasyczną zastawą i kompletem sztućców o minimalistycznych zdobieniach. W tym wypadku w prostocie ukryty jest największy wdzięk i smak.
Sabina Słowińska
Ilość wyświetleń: 3666
Polecane hotele
Powiązane artykuły