Dieta
10 listopad 2012
Składniki odżywcze, spożywane każdego dnia, powinny zapewnić naszemu organizmowi energię (węglowodany i tłuszcze) oraz materiały budulcowe (aminokwasy z białka roślinnego i zwierzęcego). Poza tym, potrzebne nam są witaminy i minerały. Co jeść, żeby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych?
Węglowodany

Najwięcej przesądów narosło wokół węglowodanów, zwanych tez cukrami, które są postrzegane jako główni winowajcy powszechnej epidemii otyłości. Węglowodany to ogólna nazwa organicznych związków chemicznych, składających się z atomów węgla, wodoru i tlenu.
 

fot. www.fitness.com

Planując dietę należy ograniczyć w niej, a nawet wykluczyć z niej tzw. monosacharydy, czyli węglowodany proste. Tłumacząc to na prosty język – nie jedzmy słodyczy. Ciasteczka, herbatniki, ciasta, cukierki, czekoladki i batony – poza cukrem, zawierać mogą szkodliwe sztuczne barwniki i duże ilości tłuszczów nasyconych, podnoszących poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Takie przekąski nie mają poza energią żadnych wartości odżywczych.

Inne węglowodany tzw. złożone są w diecie wręcz wskazane – pieczywo z pełnoziarnistej mąki, kasze, błonnik, w umiarkowanych ilościach, nie tylko nie powodują nadwagi ale ułatwiają schudnięcie. Są to również składniki diety wskazane w codziennym menu dla osób chcących się zdrowo i świadomie odżywiać.

Tłuszcze

Tłuszcz też tłuszczowi równy nie jest. Tłuszcze zwierzęce – smalec, tłuszcz widoczny w mięsie, a również ten w nim ukryty są niezdrowe i należy je ograniczać, a nawet, o ile to możliwe, całkowicie wyeliminować z diety. Wolna od tłuszczów zwierzęcych jest wyłącznie dieta bezmięsna i bezmleczna – dieta wegańska.
 

fot. socialgather.org

Tłuszcze roślinne, w umiarkowanych ilościach, są w diecie wskazane. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają utrzymać stałą masę ciała, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. NNKT mają również działanie ochronne na naczynia krwionośne i mogą zmniejszać ilość i częstotliwość występowania chorób serca oraz chorób alergicznych.

Podstawowym źródłem NNKT są tłuste ryby i owoce morza, oliwa z oliwek i inne nierafinowane oleje roślinne np. lniany, wiesiołkowy i rzepakowy. Są również obecne w orzechach włoskich, migdałach, ziarnach słonecznika i dyni.

Dieta uboga w cukry proste i tłuszcz zwierzęcy, a wzbogacona w tłuszcze roślinne to idealna dieta dla osób chcących schudnąć i utrzymać prawidłową wagę ciała bez liczenia kalorii i ważenia spożywanych porcji.

Białka

Białko to budulec – składa się z aminokwasów, które są niezbędne do budowy naszych białek strukturalnych, czyli budulca naszego ciała, a również enzymów i hormonów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 

fot. organicconnectmag.com

Wszyscy nie raz słyszeliśmy, że w diecie niezbędne jest białko zwierzęce – samo roślinne nie zapewni w pełni sprawnego działania organizmu. Z drugiej zaś strony, znam wielu wegetarian, a nawet wegan, którzy nie jedzą mięsa, jaj ani serów i są zdrowi, a nawet zdrowsi od swoich mięsożernych znajomych.

Nie namawiam nikogo do wegetarianizmu, chociaż sama jestem weganką. Dokonujmy wyborów dietetycznych na swoją potrzebę i miarę. Jeśli nie chcemy rezygnować z mięsa, to jedzmy je chude, gotowane lub duszone bez tłuszczu. Zrezygnujmy z wędlin – szczególnie typu parówki, mielonka i tańsze wędliny. Takie produkty mięsne często doprawione są dużą ilością konserwantów i wypełniaczy. Białko zwierzęce można z powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym – z owoców (wybierajmy te mniej słodkie) i warzyw, szczególnie z roślin strączkowych i zbóż.

Jeśli sami nie potrafimy lub mamy wątpliwości, czy nie pozbawiamy swojego organizmu składników odżywczych, skonsultujmy sposób odżywiania z dietetykiem, który pomoże nam skonstruować „dietę na miarę”. To szczególnie ważne dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób chorych i w podeszłym wieku. W takich wypadkach błędy dietetyczne mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Dorota Witkowska, doradca dietetyczny i żywieniowy
 
Ilość wyświetleń: 6241

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+