Eko
5 styczeń 2013
W sklepach eko można znaleźć mydła o najróżniejszych kształtach i zapachach. Są one najczęściej drogie i nie każdy chce wydać taką sumę na podstawowy kosmetyk myjący. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonała mydełka sama w domu- wystarczy kilka składników i odrobina zapału!
Podstawą domowej produkcji mydełek jest zwykłe, szare mydło, np. Biały Jeleń. Ścieramy je na tarce, przesypujemy do miski i roztapiamy w wodnej kąpieli czyli miskę wkładamy do większego naczynia z gotującą się wodą tak, aby przykrywała ją do połowy. Następnie dodajemy łyżkę oleju (oliwy, oleju kokosowego, oleju migdałowego, oleju z pestek winogron itp.) i mieszamy do momentu, aż mydło całkowicie się rozpuści (ok. 15 minut). Gdy będzie płynne, dodajemy ulubione składniki: przyprawy, suszone owoce, aromaty i barwniki. Powstałą masę przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Dobrze sprawdzają się foremki do pierników (np. Ikea, ok. 15zł) lub specjalne foremki do mydła (dostępne np. na Allegro lub na stronie http://www.krainamydelek.pl). Ceny foremek - w zależności od wielkości i rodzaju - od 3 do 49zł. Mydełko zastyga dość szybko i gotowe jest już po kilku godzinach!

A oto kilka pomysłów na aromatyczne mydełka na mroźne, zimowe wieczory:

Mydełko miodowo- cynamonowo- pomarańczowe:
  • łyżka oleju pomarańczowego 
  • dwie łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu 
  • dwa plastry suszonej pomarańczy
Po kolei dodajemy do siebie wszystkie składniki, oprócz owoców. Masa, ze względu na dodany miód będzie dość gęsta, trzymamy ją więc jeszcze chwilę we wrzątku, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Po rozlaniu do foremek dekorujemy na wierzchu plastrami pomarańczy tak, aby zatopiły się one w mydlanej masie.

photo/naturalsoapsworks.co.uk


Mydełko miodowo- żurawinowe:
  • łyżka oleju żurawinowego
  • dwie łyżki miodu
  • łyżka suszonej żurawiny
Żurawinę kroimy bardzo drobno i razem z miodem dodajemy do masy mydlanej. Podobnie jak w wcześniej miód sprawi, że masa zgęstnieje, dlatego musimy jeszcze chwilę trzymać ją we wrzątku, aż konsystencja pozwoli nam na przelanie jej do foremek.

Mydełko kokosowo- czekoladowe: 
  • pół łyżki oleju kokosowego i pół łyżki oleju migdałowego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • pół tabliczki czekolady
W osobnym naczyniu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, wraz z resztą składników dodajemy do mydlanej masy, chwilę mieszamy i rozlewamy do foremek. Odstawiamy do zastygnięcia.

Peeling kawowy:
  • łyżka oleju migdałowego
  • łyżka kawy
  • łyżeczka migdałowego aromatu do ciasta

Kawę zaparzamy w trzech łyżkach wody, a następnie wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do masy mydlanej. Mieszamy, a następnie rozlewamy do foremek.
W niektórych sklepach kupić można gotowe zestawy do samodzielnej produkcji mydeł- począwszy od baz, poprzez barwniki i aromaty, aż po dekoracje – suszki kwiatowe i owocowe, konfetti, muszelki. Możliwości są nieograniczone!

Gotowe mydełka możemy efektownie zapakować i podarować bliskiej osobie w prezencie lub zostawić dla siebie i rozkoszować się ich niezwykłym aromatem.

Magdalena Zakolska, wizażystka
Ilość wyświetleń: 6535

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+