Eko
3 październik 2012
Coraz więcej produktów zawiera w swojej nazwie przymiotnik „ekologiczny”, skąd mamy wiedzieć, że to nie jest prosty chwyt reklamowy? I czym się różni żywność ekologiczna od żywności organicznej, albo bio?
Najważniejszy jest certyfikat

Każdy produkt pochodzący z prawdziwej, ekologicznej uprawy, posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, nadawany na podstawie przepisów Unii Europejskiej. Idea rolnictwa ekologicznego została stworzona, by dbać o rozwój rolnictwa i stan środowiska naturalnego. Producent starający się o certyfikat rolnictwa ekologicznego, musi spełnić szereg wymogów i pozytywnie przejść unijne kontrole.

Rolnik ekologiczny, nie może stosować na swoich polach chemicznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. O zdrowie upraw ma dbać w sposób naturalny, dobierając najlepsze i najzdrowsze gatunki roślin, wysokość plonów może być zwiększona tylko za pomocą naturalnych nawozów, takich jak obornik, nawozy mineralne, albo nawozów wyprodukowanych na bazie naturalnych składników. Takie same restrykcje dotyczą hodowli zwierząt. Ich pasza ma być naturalna, pochodząca z własnej uprawy lub kupiona z dodatkami ekologicznych komponentów. Kategorycznie zakazane jest używanie antybiotyków i chemicznych odżywek.

Certyfikaty nadawane są w Polsce od 2004 roku, upoważnionych jest do tego jedenaście organizacji. Takie same standardy dla wszystkich krajów członkowskich sprawiają, że organizacje certyfikujące szczegółowo kontrolują kandydatów.

Ekologiczny, zdrowy, organiczny, bio

Produkty ekologiczne są często nazywane produktami zdrowymi, organicznymi lub bio. Są to tylko nazwy zwyczajowe, które nie są poparte żadnymi certyfikatami.

Mianem żywności zdrowej i bio, określa się wszystkie produkty wyprodukowane bez sztucznych dodatków. Jednak często jest to zwykły chwyt reklamowy i część produktów bio, nie ma nic wspólnego z ekologicznym rolnictwem.

Żywność organiczna, to według nieoficjalnej definicji, produkty wytworzone bez użycia jakichkolwiek sztucznych dodatków, nawet kupnych nawozów pochodzenia naturalnego. Produkty organiczne, można uznać za bardziej restrykcyjną wersję produktów ekologicznych.

Na co zwracać uwagę?

Szukając w sklepie żywności ekologicznej musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Każdy produkt posiadający certyfikat rolnictwa ekologicznego musi mieć na opakowaniu:
  • wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego
  • nazwę i adres producenta
  • numer certyfikatu
  • numer jednostki certyfikującej
Tylko produkty posiadające wszystkie te oznaczenia, są na pewno wyprodukowane w sposób ekologiczny. Kupując certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego zadbamy zarówno o nasze zdrowie, jak i środowisko.

Karolina Brzeska
Ilość wyświetleń: 4600

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+