Eko

12 listopad 2012
Większość z nas, ma w domu jakieś rośliny doniczkowe. Wielbiciele potrafią zrobić ze swoich domów i mieszkań prawdziwą dżunglę. Jeżeli lubicie rośliny i jednocześnie lubicie gotować, warto zastanowić się nad kupieniem do domu ozdobnych roślin jadalnych. Jedną z takich roślin jest papryka ozdobna, która jesienią pięknie udekoruje naszą kuchnię i posłuży jako przyprawa do naszych dań.
Papryka ozdobna, zwana też papryką roczną, pieprzowcem jadalnym, albo pieprzem chilijski jest rośliną popularnie występującą w Ameryce Południowej. W Polsce, można ją kupić w wielu kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. W okresie jesienno-zimowym w wielu sklepach możemy znaleźć te małe krzaczki obsypane wielobarwnymi, małymi papryczkami.
Krzaki papryki rocznej najpierw ozdobione są drobnymi białymi kwiatkami, które później zmieniają się w niewielkie owoce w kolorach od jasno zielonego, przez żółty, pomarańczowy, czerwony aż do ciemnofioletowego.

fot. panogrodu.pl
Kupując taką roślinę pamiętajmy o jej odpowiedniej pielęgnacji:
W kuchni
Kolorowe papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale też są bardzo smaczne i możemy ich używać przy przygotowywaniu potraw. Stosując je w kuchni pamiętajmy o jednym, mimo swojego niepozornego wyglądu, papryka roczna jest bardzo ostra. Owoce pieprzowca jadalnego możemy wykorzystać do przygotowania własnej smakowej oliwy.
Oliwa paprykowa
RADA: Po zalaniu papryczek oliwą, co jakiś czas, sprawdzajmy jej smak. Im papryczki dłużej będą w oliwie, tym będzie ona ostrzejsza.
Karolina Brzeska
Krzaki papryki rocznej najpierw ozdobione są drobnymi białymi kwiatkami, które później zmieniają się w niewielkie owoce w kolorach od jasno zielonego, przez żółty, pomarańczowy, czerwony aż do ciemnofioletowego.

fot. panogrodu.pl
Kupując taką roślinę pamiętajmy o jej odpowiedniej pielęgnacji:
- Doniczka powinna stać na nasłonecznionym parapecie, w temperaturze około 20°C.
- Roślinę należy podlewać dwa razy w tygodniu, jeżeli są na niej owoce można zwiększyć częstotliwość podlewania do trzech razy w tygodniu.
W kuchni
Kolorowe papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale też są bardzo smaczne i możemy ich używać przy przygotowywaniu potraw. Stosując je w kuchni pamiętajmy o jednym, mimo swojego niepozornego wyglądu, papryka roczna jest bardzo ostra. Owoce pieprzowca jadalnego możemy wykorzystać do przygotowania własnej smakowej oliwy.
Oliwa paprykowa
- Do szklanej butelki, lub specjalnego dozownika do oliwy, wrzucamy w całości dwie lub trzy papryczki.
- Zalewamy je oliwą i odstawiamy na około tydzień.
- Po tygodniu, gdy oliwa nabierze ostrego smaku, wyławiamy z butelki papryczki i możemy delektować się paprykową oliwą własnej roboty.
RADA: Po zalaniu papryczek oliwą, co jakiś czas, sprawdzajmy jej smak. Im papryczki dłużej będą w oliwie, tym będzie ona ostrzejsza.
Karolina Brzeska
Ilość wyświetleń: 4823
Polecane hotele
Powiązane artykuły